Migrende Sinir Blokajı Tedavisi Nedir?

Sinir blokajı yöntemleri, migren tedavisinde özellikle ilaç tedavisine dirençli kronik migrenlilerin iyileştirilmesi ve kullanılan analjezik miktarını azaltmak hedeflenerek uygulanan bir yöntemdir.
Sinir blokajı yöntemi girişimsel bir tedavidir.
Migren ataklarından sorumlu olan beyin merkezleri ile ilişkili olduğu düşünülen sinirlere, çeşitli ilaçların özel enjeksiyon teknikleri ile uygulanması ve böylece sinirlerin bloke edilmesi esasına dayanır.
Baş ağrısı ile ilişkili bir çok sinire aynı anda uygulanabilir. En sık olarak büyük oksipital sinir (GON) olarak anılan sinire yapılır. Çünkü bu sinir migren ataklarından sorumlu beyin bölgesi olan trigeminovaskuler sistemle doğrudan ilişkilidir. Gon blokajının Migren atak sıklığını, şiddetini ve süresini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle migren ataklarının önlenmesinde koruyucu tedavi olarak kullanılabilir. Gebelik ve çeşitli nedenlerle ilaç kullanamayan migren hastaları için etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.
Nasıl etki ediyor ?
Özel tekniklerle büyük oksipital sinire uygulanan ilaçlar sinir liflerinde geri dönüşümlü sodyum kanallarını bloke ederler. Böylece sinirin bağlı olduğu ve migren baş ağrısı ile ilişkili olan bölgede ağrı uyaranlarının oluşması engellenmiş olur.
Nasıl yapılıyor ?
GON Blokajı başın arka kısmına uygulanır. Sinir, başın arka tarafındaki anatomik yapılar yardımı ile tesbit edilir. Büyük oksipital sinir bulunduktan sonra, özel enjeksiyon teknikleri ile çeşitli dozlarda hazırlanmış lokal anestezik enjekte edilir. Tek ya da iki taraflı uygulanabilir .Enjeksiyondan sonra uygulama yapılan bölgede uyuşma, geçici his kaybı ortaya çıkar. İşlem klinik ortamında rahatlıkla uygulanabilir.
Ne sıklıkta yapılmalıdır ?
Genelde bir hafta ara ile 3-5 enjeksiyon yapılabilir. Sonrasında aylık uygulamalar da yapılabilir. Tekrarlayıcı GON Blokajı uygulamalarının migren ataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini belirgin olarak azalttığı’ gösterilmiştir. Hangi hastaya, hangi aralıklarla uygulanacağına hasta özelinde uygulayıcı hekim tarafından karar vermelidir.
Yan etkisi var mıdır?
Etkin oluşunun yanı sıra oldukça ‘güvenilir’ bir yöntemdir. Kurallara uygun ve dikkatli uygulandığında yan etkileri çok nadirdir.
Vücudun her hangi bir yerine yapılan enjeksiyonlarda da ortaya çıkabilecek enjeksiyon yeri enfeksiyonu, cilt altı kanama, bayılma hissi, tansiyon düşmesi ya da yükselmesi, bulantı gibi yan etkiler görülebilir. Nadiren, kullanılan lokal anestezi maddeye bağlı olarak aşırı duyarlılık, allerjik reaksiyonlar vb. yan etkiler ortaya çıkabilir.
Tetik Nokta Enjeksiyonu
1.Tetik nokta ne anlama gelir?
Tetik noktalar kas dokusundaki düğüm bölgeleri ve bantlardır. Bu noktalar çoğu zaman bulundukları bölgeye göre baş, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarına neden olurlar. Halk arasında kulunç olarak da adlandırılırlar.
En çok görüldükleri tablo miyofasyal ağrı sendromudur. Miyofasyal ağrı, travma, sürekli tekrarlanan kas aktiviteleri ve bozuk postürden kaynaklanan yumuşak doku kökenli bir ağrıdır. Genellikle kas kasılmasıyla ilişkilidir ve sıklıkla boyun bölgesinde görülür. Hastalar boyun ve omuz ağrılarından,uyku bozukluklarından ve bazen de baş ağrısından yakınırlar. Çeşitli ilaçların kullanımıyla, masaj, buz uygulamaları ve germe egzersizleriyle, bazen de yüzeysel kaslara tetik nokta enjeksiyonlarıyla düzelme sağlanır. Miyofasyal ağrı tedaviye dirençli olabilir. Ama agresif bir tedaviyle zaman içinde düzelme sağlanır.
Vücudun bir çok bölgesinde özellikle ense, boyun ve kürek kemiğinin üzerinde önemli sayıda tetik nokta vardır.Tetik noktalara bağlı ağrılar bir çok başka hastalıkla karışabilir. Zaman zaman çok şiddetli olabilir ve yaşam kalitesini düşürürler.
2.Tetik nokta tedavisinde enjeksiyonun rolü nedir?
Tetik nokta enjeksiyonu tipik olarak düşük doz lokal anestetik bir ilacın dikkatli bir uygulama ile tetik nokta içine verilmesi şeklinde yapılır. Miyofasyal kaynaklı baş ağrılarında ve tetik nokta ağrılarında mükemmel yarar sağlayan basit bir yöntemdir. Tetik nokta enjeksiyonu ağrılı değildir ve gerektiğinde belirli aralıklarla tekrarlanabilir. Temel etki mekanizması kas spazmının odak noktasını zayıflatmaktır.
Dr. Raşit Bedevi
Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/