Anjio Nedir? Nasıl yapılır?

Görüntüleme yöntemlerinden bir tanesi olan anjiyo yani anjiyografi, kalbin odacıkları da dahil olmak üzere damar sisteminin anatomik yapısını ve özelliklerini detaylı bir biçimde incelemeye yarar. Anjiyo yöntemi kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda sadece hastalıklara tanı koymak amacıyla kullanılırken günümüzde anjiyo girişimsel tedavinin önemli bir parçasıdır. Anjiyo denildiğinde ilk akla gelen kalbi besleyen damarların incelenmesidir. Ancak anjiyografi kelime anlamı olarak damarların görüntülenmesi anlamına gelir. Bir başka ifadeyle anjiyo işlemi beyin, kalp, karaciğer gibi organlara bağlı damarların da detaylı bir biçimde incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu nedenle tıp literatüründe anjiyo adlandırılırken incelenen organın ismi kullanılır. Örneğin; kalbi besleyen koroner kalp hastalığının incelendiği anjiyo işlemi koroner anjiyografi, beyin damarlarının incelendiği anjiyoya serebral anjiyografi veya böbrek damarlarını inceleyen anjiyo işlemine renal anjiyografi adı verilir.
Anjiyo neden yapılır?
Anjiyo, damarlarda herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını görmek için yapılan bir işlemdir. Anjiyografi işlemi sırasında damarlardaki anevrizmalar, genişleme veya daralmalar, balonlar rahatlıkla tespit edilebilir. Bunların yanı sıra bazı kanser vakalarında tümörlerin damarlara baskı yapması sonucu damarlarda tıkanıklık ya da damarların yer değiştirmesi görülebilir. Kalp krizi, felç gibi hastalıklarda krize neden olan damarın tespit edilmesi hastaya erken müdahale edilmesi açısından çok önemlidir. Bu gibi durumlarda anjiyo sayesinde tıkalı olan damar görülür ve tedaviye başlanır. Anjiyografi, sadece hastalıkların tanısında kullanılan bir işlem değildir. Bazı durumlarda tıkalı olan damarlara stent takılması gibi girişimsel tedavi yöntemleri de anjiyo yöntemi sayesinde uygulanır.
Koroner Anjiyografi Nedir?
Kalp kasını besleyen atardamarların görüntülenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Kalbi besleyen atardamarlarda herhangi bir daralma olup olmadığını, daralma var ise kaç damarda daralma olduğu, hangi damarın hangi bölgesinde ve hangi şiddette olduğunu, daralmanın pıhtılaşma zemininde mi, kireçlenme zemininde mi olduğunu ve gereken tedavi stratejisinin ne olacağının belirlendiği bir yöntemdir.
Koroner Anjiyografi Nasıl Yapılır?
Kasık, kol veya bilek yolu ile, lokal anestezi (sadece bölgesel uyuşturma) eşliğinde yapılan bir işlemdir. Lokal anestezi sonrası girişim yerine kılıf yerleştirilir ve atardamarlar boyunca ilerletilen kataterler ile kalp damarlarına kontrast madde (boyalı madde) verilerek damarlar görüntülenir. Hasta anjiografi laboratuvarına alındıktan sonra ortalama 15 dakika süren bir işlemdir. İşlemden sonra işleme başlarken takılan katater çıkartılır ve takılan bölgeye göre sıkı bandaj kum torbası veya özel bantlar ile baskı uygulanır. Bilekten yapılan işlemlerden ortalama 3 saat, kasıktan yapilan işlemlerden ortalama 6 saat sonra girişim bölgesinde kanama, şişlik, ağrı yok ise hasta hareketlendirilir ve taburculuğu planlanır. işlem sırasında atardamarlarda balon ve/veya stent gerektiren bir darlık tespiti halinde hasta ve ailesinin onayı alınarak aynı seansta devam edilip gereken müdahale yapılır. Bu durumlarda hasta genellikle 1 (bir) gece hastanede müşahade altında tutulur. Eğer koroner bypass gerektirecek kadar şiddetli damar tıkanıklığı var ise anjio işlem sonlandırıldıktan sonra hasta kalp ve damar cerrahisi ile birlikte değerIendirilir. Koroner anjiografi ve kalp kataterizasyonu bazı durumlarda kalp kapakçığı hastalığı olan, kalbinde delik olan, pulmoner hipertansiyon (akciğer tansiyonu), vb diğer bazı durumlarda da hastaya uygulanacak tedavi stratejisini belirlemek için uygulanabilen güvenilir bir yöntemdir.
Dr. Eser Varış
Kardiyoloji Uzmanı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/