Op. Dr. Nasıf Ortaş

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) Nedir?

Beyin ve sinir cerrahisi; diğer adıyla “Nöroşirurji” beyin, omurilik ve vücuttaki sinirleri ilgilendiren hastalıkların cerrahi yolla tedavi edilmesini sağlayan tıp branşıdır. Bu operasyonları gerçekleştiren hekimlere “Beyin ve Sinir Cerrahı” veya “Nöroşiruryen” denmektedir.

Beyin ve sinir cerrahisi hangi hastalıklara bakar?

Beyin ve sinir cerrahisi birimi vücudun beyin de dahil olmak üzere sinir sistemini kapsayan bölgelerindeki hastalıkların ve bu bölgelerdeki hasarlara bağlı gelişen çeşitli rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenmektedir. Tümör ve damar hastalıkları, beyin ve sinir sisteminde gerçekleşen travmalar, omurga hastalıkları gibi çeşitli hastalık gruplarında beyin ve sinir cerrahisi birimi hizmet vermektedir. Beyin ve sinir cerrahisinin tedavisini yaptığı başlıca rahatsızlıklar ise şunlardır:

Beyin kanamaları

Beyin dokusunun zedelenmesi ya da damarlarının yırtılması sonucu ortaya çıkan ve yaşamsal tehdit oluşturan beyin kanamaları, bazen travmatik bazen de farklı nedenlerle görülmektedir. Başın darbe alması olarak tanımlanan travmalar, darbenin geldiği yer ve kafada yarattığı hasara bağlı olarak beyin kanaması oluşabilir.

Beyin tümörleri

Tümör, iyi veya kötü huylu olan vücudun çeşitli yerlerinde baş gösterebilen bir kitledir. Tümörlerin kötü huylu olanları “kanser” adıyla bilinmektedir. Beyinde oluşan tümörler ise kişide bulantı, kusma, denge problemleri, unutkanlık, bayılma, görme bozuklukları, kol ve bacakta uyuşukluk gibi semptomlar görülmesine sebep olmaktadır. Bu şikayetleri yaşayan kişilerin beyin ve sinir cerrahisi birimine başvurması gerekmektedir.

Omurga hastalıkları

Omurganın; kaza ve yaralanmalar gibi travmatik, omurilik kanalı daralması ve belde kayma gibi yaşlılık süreci ortaya çıkan ayrıca doğumsal hastalıklarında cerrahi girişim uygulanır. Bunun yanı sıra; bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklar beyin ve sinir cerrahları tarafından tedavi edilir. 

Travmalar

Düşme, yaralanma, kaza, silahlı yaralanma, spor faaliyetleri gibi etkenlerin yol açtığı hasarlar travma olarak adlandırılmaktadır. Vücudun omurga ve kafa bölgesinde ortaya çıkan travmaları acil müdahale gerekmektedir. Bu durumların tedavisinde beyin ve sinir cerrahisi birimi önemli rol oynamaktadır.

Çocukluk çağı beyin ve sinir hastalıkları

Doğumsal ve sonradan kazanılan kafa ve omurga hastalıklarına cerrahi girişim uygulanır. Bunlar arasında tümörler, damar hastalıkları, kafa içinde beyin suyu toplanması olarak tanımlanan hidrosefali ve özellikle yenidoğan döneminde daha sık karşılaşılan “spinal disrafizm” yani bel açıklığı ağırlıklı olarak sayılabilir.

Periferik sinir cerrahisi

Periferik sinir cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisinin merkezi sinir sistemi dışında kalan vücut kısımlarındaki sinirlerin, cerrahi tedavilerin tedavi gerektiren hastalıkları ile ilgilenen alanıdır. Karpal tünel sendromu (el bileğinde sinir sıkışması) ve Unlar sinir tuzaklanması (kübital tünel sendromu) (dirsekte sinir sıkışması) gibi sinir sıkışmaları, sinir kılıfı tümörleri ve sinir travmaları gibi durumların ameliyatla tedavisini içermektedir

Beyin ve Sinir Cerrahisi Blog Yazıları

Daha Fazla Yükle
en_GBEnglish