Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı

KOLON (KALIN BAĞIRSAK) KANSERİ FARKINDALIK AYI
Kolon kanseri, sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsağın kanseridir. Dünya çapında kansere bağımlı ölüm nedenleri arasında 3. sıradadır. Ancak tarama testleri ve erken tanı sayesinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir. Günümüzde gelişen cerrahi ve medikal tedaviler sayesinde erken tanı alan hastalarda 5 yıllık sağkalım 90%’ların üzerine çıkmıştır.
Risk Faktörleri nelerdir?
- Değiştirilebilen
- Aşırı kilolu olmak ya da obezite
- Fiziksel aktivite azlığı
- Kırmızı et ve işlenmiş etlerden zengin beslenme
- Sigara ve alkol kullanımı
- Liften fakir diyet
- Değiştirilemeyen
- İleri yaş
- Ailede bulunan kolorektal polip ya da kanser hikayesi
- İnflamatuar bağırsak hastalığı olması (Ülseratif kolit veya Crohn’s)
- Lynch ve FAP gibi kalıtımsal kanser sendromları
- Tip 2 Diyabet
Semptom ve Belirtiler Nelerdir?
– Karın ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik
– Bağırsak alışkanlığında ve dışkı şeklinde değişiklik
– Dışkılama sayısında artış
– Kanlı dışkılama
– Kabızlık
– Anemi
– Kilo kaybı ve halsizlik
Tanı
Tanıda en önemli araç kolonoskopidir. Kolonoskop ile tüm kalınbağırsağın iç yüzeyi ayrıntılı bir şekilde incelenebilir. Ayrıca kolonoskopi ile polipler henüz kanser gelişimi olmadan yakalanıp çıkartılabilir.
Diğer tanı yöntemleri olarak kan testleri (CEA ve CA 19-9 gibi kanser antijenleri vb.), Bilgisayarlı Tomografi ve MRG (Mantetik Rezonans Görüntüleme) kullanılmaktadır.
Tarama Testleri
Kolon kanseri taramasında GGK (Gaitada gizli kan) ve kolonoskopi kullanılmaktadır. Her bireyin 50 yaşından itibaren her 5 yılda bir kolonoskopi ve yılda 1 kez GGK testi yapılması önerilmektedir. Aile öyküsü olan ve risk faktörleri bulunan hastalarda ise 2 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Kalın bağırsak kanseri erken evrelerinde tanı konulup tedaviye başlandığında tedavisi en olanaklı kanserlerden biridir. Kolon kanserinde tedavi protokolü genellikle hastanın yaşam süresini ve kalitesini artırmaya yöneliktir. Kanser oluşturma potansiyeli olan polipler genellikle kolonoskopi ile çıkarılır ve tedavi sağlanır. Erken evre kolon kanserlerinde ilk tedavi seçeneği cerrahi ile hastalıklı bağırsak kısmının çıkartılmasıdır. Lenf ve damar üzerinden metastaz(sıçrama) yapmış daha ileri evre kolon kanserlerinde ise genellikle kemoterapi gibi tedavilerle tümörün küçülmesi beklenir ve sonrasında cerrahi gerçekleştirilir.
Kolon kanseri riskini azaltmak için neler yapılabilir?
- Kanser Taraması
- Ailede kanser öyküsü olmayan kişilerde 50 yaşından itibaren tarama testleri (Gaitada gizli kan ve kolonoskopi) yapılmalıdır. Aile öyküsü olanlarda ise inflamatuar bağırsak hastalıkları ve kolorektal kanser sendromları varlığında tarama testlerine daha erken yaşlarda başlanmalıdır.
- Yaşam Tarzı Değişikliği
- Sebze, meyve ve tahıldan zengin beslenmek, alkol ve sigara tüketimini bırakmak veya kısıtlamak ve düzenli egzersiz yapmak kolon kanseri riskini azaltmaktadır.
Op. Dr. Cemal Seyhun
Genel Cerrahi Uzmanı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/