Kolonoskopi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Kolonoskopi Nedir ?
Rektum kalınbağırsak ve incebağırsağın son kısmının incelendiği işlemdir. Bu işlem kablo şeklinde olan esnek ve ince bir alet olan kolonoskop ile gerçekleştirilir. Aletin ucundaki kameradan monitöre iletilen görüntü ile doktor incelemeyi gerçekleştirir. Kolonoskop içerisindeki özel kanallar sayesinde yıkama, aspirasyon ve gereklilik halinde özel aparatlar ile müdahaleler yapılabilir.
Kolonoskopi Ne Zaman Yapılır ?
- Dışkılama ile ilgili problemler
- Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik
- Geçmeyen karın ağrısı
- Rektal kanama
- Kronik Kabızlık
- Kronik ishal
- Açıklanamayan demir eksikliği ve anemi
- Nedeni açıklanamayan kilo kaybı
- Gaytada gizli kan testinin pozitif olması
- 50 yaşından itibaren her kişinin kolon kanseri taraması için 5 yılda 1 yapılmalıdır
- Ailede erken yaşta kolon kanseri olan hastalarda daha erken yaşlardan itibaren kolon kanseri taraması amacı ile yapılmalıdır.
İşlem için nasıl bir hazırlık gereklidir ?
Kolonoskopi işlemi için en az 8 saatlik açlık gerekmektedir. Anestezi eşliğinde yapılacak ise en az 2 saat kala su dahil tüm sıvı gıdaların kesilmesi gerekmektedir. İşlem esnasında kalınbağırsaktaki katı gaytanın kamera ile incelemeye engel olmaması için işlemden 24 saat öncesinden başlayan hazırlıkların( sıvı gıdalar tüketilmesi ve bağırsak temizleyici ilaçların kullanılması gibi) yapılması gerekmektedir.
Kan sulandırıcı kullanan, kanama ile ilgili hastalığı olan ve romatizmal kalp kapak hastalığı olan hastaların işlemi riskli hale getirmemek için işlem öncesi görüşmede bu durumları doktoruna bildirmesi gerekmektedir.
Kolonoskopi İşlemi Nasıl Olur?
İşlemin anestezi altında yapılmasını isteyen hastalara damar yolundan sedasyon verilir ve hasta uyur hale geldikten sonra işleme başlanır. İşlem cerrahi bir müdahale olmadığı için genel anestezi gerekmemektedir.
Endoskopi aleti ile anüsten girilerek rektum kalınbağırsak ve gereklilik halinde incebağırsağın son kısmı incelenir. İşlem teknik olarak gastroskopiden daha zordur ve süresi ortalama 12-15 dakikadır. Biyopsi alma ve müdahale gerektiren durumlarda bu süre uzayabilir.
Biyopsi işlemi küçük aparatlar ile milimetrik boyutlardaki parçaların şüphelenilen bölgelerden alınması ile olur. Bu işlem kanama ve işlem sonrası ağrıya neden olmaz. Alınan örnekler mikroskopik boyutta incelenmek üzere patoloji laboratuarına gönderilir.
Lezyonun tamamen çıkarılması (örneğin polip çıkarılması) veya kanama durdurulması gereken durumlarda daha farklı aparatlar ile işlemler gerçekleştirilir.
İşlem Sonrası Nasıldır ?
İşlem sedatif anestetikler eşliğinde yapıldı ise 30-45 dakikalık bir gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilirsiniz. 3-4 saat evde istirahat önerilir. Ayrıca bol hareket ile gaz çıkışı sağlanıp işlem sonrası olan şişkinlik hissi azalır. 2 saat sonra sıvı gıdalar tüketilebilir. 6-8 saat sonra ise katı gıdalara geçilebilir. Sedasyon altında yapılan işlemlerden sonra hastaların aynı gün içerisinde araba kullanmak gibi dikkat gerektiren işleri yapmaması gerekir. Eğer sedasyon altında işlem yapılacaksa sizi eve bırakacak bir yakınınız ile işleme gelmeniz gerekmektedir.
Riski var mıdır?
İşlem genellikle sedasyon altında yapıldığı için ağrı olmaz. Ancak bağırsak iç yüzeyi gaz ile şişirilerek incelendiği için işlem sonrası şişkinlik olur. Tok karnına kesinlikle işlem gerçekleştirilmemelidir. Aksi halde işlem sırasında mide içeriğinin alt hava yollarına kaçıp enfeksiyon ve boğulma gibi durumlara yol açabilir.
İşlemde kullanılacak aletlerin sterilizasyonu enfeksiyonlara karşı korunma açısından çok önemlidir. Deneyimsiz ellerde kanama ve delinme gibi riskler olabilir. Bu nedenle işlemi yaptıracağınız yer ve doktoru seçerken dikkatli olunuz.
Taburculuk sonrası hangi durumlarda doktorunuzu aramalısınız?
- Rahatlamayan ve gittikçe artan karın ağrısı
- Giderek artan karında şişkinlik
- Dirençli bulantı ve kusma
- Kanlı dışkılama
- Ateş
Op. Dr. Cemal Seyhun
Genel Cerrahi Uzmanı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/