Gastrit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gastrit, ortak özelliği sahip bir grup durum için kullanılan genel bir terimdir: Mide zarının iltihaplanması, Gastrit iltihabı çoğunlukla mide ülserlerinin çoğuna neden olan aynı bakterinin neden olduğu enfeksiyonun veya belirli ağrı kesicilerin düzenli kullanımının sonucudur. Çok fazla alkol almakta gastrite katkıda bulunabilir.
Gastrit; aniden ortaya çıkan (akut gastrit) veya zamanla yavaş yavaş ortaya çıkan (kronik gastrit) olarak ikiye ayrılır. Bazı durumlarda, gastrit ülser ve mide kanseri riskinin artmasına neden olabilir. Ancak çoğu insan için gastrit ağır seyretmez ve tedavi ile hızla iyileşebilir.
Belirtiler :
Gastritin belirti ve semptomları şunları içerir:
- Karnın üst kısmında yemek yerken dahada kötüleşen ağrı veya çok kötü olmayan kemiren ve yakıcı ağrı veya hazımsızlık.
- Mide bulantısı.
- Kusma.
- Yemek yedikten sonra üst karın bölgesinde dolgunluk hissi.
Gastrit her zaman belirti ve semptom göstermez.
Genel olarakherkes hazımsızlık ve mide tahrişi yaşar. Çoğu hazımsızlık vakası kısa ömürlüdür ve tıbbi bakım gerektirmez. Bir hafta veya daha uzun süre gastrit belirti ve semptomlarınız varsa,mutlaka sağlık uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.Şiddetli ağrınız varsa, herhangi bir yiyeceği tutamayacağınız şekilde kusmanız varsa veya baş dönmesi hissediyorsanız hemen tıbbi yardım alınması gerekir. Reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçları, özellikle aspirin veya diğer ağrı kesicileri aldıktan sonra mide rahatsızlığınız ortaya çıkıyorsa, mutlaka doktorunuza bildiriniz.Kan kusuyorsanız, dışkınızda kan varsa veya dışkınız siyah görünüyorsa, nedenini öğrenebilmek için hemen doktorunuza baş vurunuz.
Nedenler: Gastrit, mide astarının iltihaplanmasıdır. Mide duvarını koruyan mukusla kaplı bariyerin zayıflıkları veya yaralanması, sindirim sularının mide astarına zarar vermesine ve iltihaplanmasına sebebiyet verir.
Risk faktörleri: Gastrit riskinizi artıran faktörler şunlardır:
- Bakteriyel enfeksiyon; Helicobacter pylori enfeksiyonu dünya çapında en yaygın insan enfeksiyonlarından biri olmasına rağmen, sadece enfeksiyonu olan bazı kişilerde gastrit veya diğer üst gastrointestinal bozukluklar gelişir.
- Ağrı kesicilerin düzenli kullanımı, İbuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) ve naproksen sodyum (Aleve, Anaprox DS) gibi yaygın olarak kullanılan nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, (NSAIDS) olarak adlandırılan ağrı kesiciler hem akut gastrite hem de kronik gastrit oluşumuna neden olabilir.
- Mide astarı yaşla birlikte incelme eğiliminde olduğundan ve yaşlı yetişkinlerin genç insanlara göre H. pylori enfeksiyonu veya otoimmün bozukluklara sahip olma olasılığı daha yüksek olduğundan, yaşlı yetişkinlerde gastrit riski artar.
- Aşırı alkol kullanımı ,stres, Büyük ameliyatlar, yaralanmalar, yanıklar veya ciddi enfeksiyonlar nedeniyle oluşan şiddetli stres, akut gastrite neden olabilir.
- Kanser tedavisi;
- otoimmün gastrit, Hashimoto hastalığı ve tip 1 diyabet gibi diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde daha yaygındır. Otoimmün gastrit, B-12 vitamini eksikliği ile de ilişkilendirilebilir.
- Diğer hastalıklar ve durumlar; Gastrit, HIV/AIDS, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, sarkoidoz ve parazit enfeksiyonları gibi diğer tıbbi durumlarla ilişkilendirilebilir.
Tedavi
Gastritin tedavisi spesifik nedenlere bağlıdır. Steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar veya alkolün neden olduğu akut gastrit, bu maddelerin kullanımının durdurulmasıyla giderilebilir.Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunları içerir:
- Sindirim sisteminizdeki H. pylori bakterisini öldürmek için doktorunuz; klaritromisin (Biaxin XL) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonu önerebilir. Asit üretimini engellemek için ilaçla birlikte, genellikle 7 ile 14 gün boyunca tam antibiyotik reçetesini aldığınızdan emin olun.
- Asit üretimini engelleyen ve iyileşmeyi destekleyen ilaçlar,proton pompası inhibitörleri, hücrelerin asit üreten kısımların hareketini bloke ederek asidi azaltır.
Bu ilaçlar, reçeteli veya reçetesiz satılabilir bunlar: omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid), rabeprazol (Aciphex), pantoprazol (Protonix) ve diğerleri.
- Asit üretimini azaltan ilaçlar:Histamin (H-2) blokerleri olarak da adlandırılan asit blokerleri, gastrit ağrısını hafifleten ve iyileşmeyi teşvik eden sindirim sisteminize salınan asit miktarını azaltır. Reçeteyle veya reçetesiz satılan asit blokerleri arasında famotidin (Pepcid), simetidin (Tagamet HB) ve nizatidin (Axid AR) bulunur.
- Mide asidini nötralize eden ilaçlar; doktorunuz ilaç rejiminize bir antasit grubu ilaç ekleyebilir. Antasitler mevcut mide asidini nötralize eder ve hızlı ağrı kesici etkileri vardır. Yan etkiler; ana bileşenlere bağlı olarak kabızlık veya ishali içerebilir.
- Antasitler semptomların anında giderilmesine yardımcı olur, ancak genellikle birincil tedavi olarak kullanılmazlar. Proton pompası inhibitörleri ve asit blokerleri daha etkilidir ve daha az yan etkiye sahiptir.
Dr. Ali Al Sahli
Elite Hospital Acil Servis
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/