Göğüs Ağrısı Şikâyeti

Göğüs Ağrısı Şikâyeti
Göğüs ağrısı, sıkça rastanılan ve çoğu zaman hayati bir risk taşımayan bir durumdur. Lakin, göğüs ağrısı kalp krizinin de habercisi olabileceğinden dolayı, göğüs ağrısı varlığında ilk ekarte edilmesi gereken, hayati risk teşkil eden önemli nedenlerden olan kardiyak sebepler, yani kalple alakalı durumlardır.
Hasta bu durumu genellikle göğüste ağrı, sıkışma, baskı, ağırlık hissi ve yanma şeklinde tarif eder. Bu ağrı aynı zamanda kol, boyun, çene, omuz veya sırt bölgesine yayılım gösterebilmektedir. Nefes darlığı, soğuk terleme, baş dönmesi, bulantı ve yorgunluk bu ağrıya eşlik edebilecek diğer semptomlardır.
Göğüs ağrısının sebebi farklı organ ve organ sistemlerine bağlı olabilir. Yani her göğüs ağrısı illa ki kalple alakalı olmayabilir. Kalple alakalı olabileceği gibi, akciğer kaynaklı ve gastrointestinal sistem kaynaklı göğüs ağrıları da sık sık gözlemlenmektedir.
Kardiyak (kalp kaynaklı) göğüs ağrısı sebepleri; Koroner Arter Hastalıkları, kalp krizi, miyokardit ve perikardit gibi enfeksiyonel durumlar, hipertrofik kardiyomiyopati, Mitral Valve Prolapsusu ve Koroner Arter Disseksiyonu olabilir. Her bir olgu kendi içerisinde spesifik bulgular verdiği için hastanın şikayetleri tanı konulmasında belirleyici olur.
Akciğer kaynaklı göğüs ağrılarına; Plörezi, Pnömoni, Pulmoner Emboli, Pnömotoraks, Pulmoner Hipertansiyon sebebiyet verebilir. Bunların anlaşılabilmesi için hastanın klinik bulgularına bakılmalı ve muayene yapılmalıdır.
Gastrointestinal kaynaklı göğüs ağrıları; Gastroözefagial Reflü, Peptik Ülser ve Pankreatitten kaynaklanır. Bunun haricinde kas, kemik, sinir kaynaklı veya anksiyete ve panik atağa bağlıda göğüs ağrıları meydana gelebilir.
Konumuz itibarı ile kalp kaynaklı göğüs ağrısı olan anjina olgusuna odaklanalım. ‘Anjina’ bir çeşit göğüs ağrısıdır ve genellikle kalp kasındaki iskemi (kalbe giden kan ve oksijen akışının azalması) veya kalpteki atardamarlarda kolesterol depozitlerine bağlı daralma (ateroskleroz) veya spazm gelişmesi sonucu oluşan bir durumdur. Ateroskleroz en sık rastlanan anjina sebebidir. Ateroskleroz, vücutta zaman içerisinde biriken aşırı kolesterol depozitlerinin damarlarda tıkanıklık yaratması ile alakalı bir olgudur. İlerleyen zamanlarda bu kolesterol depozitlerinin büyüyerek kopması ve damarlarda ilerleyerek tamamen damarı tıkaması da kalp krizine sebebiyet verebilmektedir. Aşağıdaki görsel bu durumu anlatmak için yardımcı olacaktır:
Anjina üç kategoride incelenebilir:
– Stabil Anjina (Kararlı anjina): Genellikle istirahat halindeyken rahat olan kişilerde egzersiz ve fiziksel aktivite yapıldığı zaman veya stresli dönemlerde gözlemlenen ağrı türüdür. Bu durum, ekseriyetle kalpteki atardamarlarda ‘ateroskleroz’ olarak bilinen kolesterol depozitlerinin damarlarda daralma yaratmasına bağlıdır. Damarlarda oluşan kolesterol depozitleri kan akışını zorlaştırdığı için, kalp ritminin yükselip oksijen talebinin arttığı durumlarda bu talep karşılanmakta zorlanır ve kişi göğüs ağrısı, nefes darlığı ve terleme gibi şikayetlerde bulunabilir. Stabil anjina genellikle kısa sürelidir ve istirahat ile veya nitrogliserin alımı ile geçer. Bilinmelidir ki bu tip anjina ilerleyerek stabil olmayan anjina çeşidine
– Stabil Olmayan Anjina (Kararsız anjina): Stabil anjina genellikle tahmin edilebilen bir göğüs ağrısıdır çünkü fiziksel aktivite ve stres ile tetiklenir. Stabil olmayan anjina’nın ne zaman hissedileceğini kestirmek kolay değildir. Bunun sebebi, damarlardaki kolesterol depozitlerinin damarları çok fazla daraltması ve bu nedenle istirahat halinde bile gerekli kan akışının ve oksijenin kalbe iletilememesidir. Bu anjina türü daha uzun süreli hissedilir ve dinlenme ile veya nitrogliserin alımı ile geçmez. Bu tür anjina, kalp krizini de içeren aküt koroner sendrom olgusuna dönüşebileceği için oldukça acil bir durumdur ve zaman kaybetmeden değerlendirilmelidir.
– Prinzmetal Anjina (Değişken anjina): Bu tür göğüs ağrısı oldukça nadir görülür. Sebebi kalpteki atardamarlarda spazm olmasıdır. Ekseriyetle istirahat halindeyken gözlemlenir ve görülme sıklığı geceleri daha fazladır. Genellikle nitrogliserine anında yanıt verir ve hasta rahatlar.
Ani başlayan göğüs ağrısı varlığında vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Test ve Tetkikler
Genellikle yapılacak olan ilk etap testlerinin amacı hayati tehlike arz eden bir durum olup olmadığını tespit etmek ve gerekli durumlarda acil müdahale yapabilmektir. Kalp krizi akla gelecek olan ilk sorun olduğu için genellikle test ve tetkiklerin sıralaması aşağıdaki şekilde olur:
– EKG: Elektrokardiyogram, kalbin elektriksel aktivitesini gösteren bir testtir. Kalp krizi durumlarında çoğu zaman EKG’de belirli düzensizlikler oluşur. Hemen EKG çekilmesi ve durum tespiti oldukça önemlidir.
-Kalple alakalı belirteçlerin ölçülmesi için laboratuvar testleri. İlk etapta troponin olarak bilinen protein ölçümü istenir. İkinci kez bir kriz geçirildiği düşünülürse, CK-MB düzeyine bakılmasında da yarar vardır. Eğer kalp yetmezliği şüphesi varsa, BNP veya NT-ProBNP ölçümü de oldukça yönlendirici olacaktır.
Bu testler belirli aralıklarla ölçülerek bir yükselme seyri varsa gözlemlenir. Bu testlerin hepsinin negatif çıkması, kardiyak bağlantılı hayati risk içeren bir durum ihtimalini oldukça düşürecektir. Bu durumda, stabil anjina, anemi, metabolik düzensizlikler ve kalp dışındaki sorunlar ön plana çıkabilir. Bu durumda, aşağıdaki test ve tetkikler de istenebilir:
– Böbrek, karaciğer fonksiyonları, kan şekeri ve elektrolitleri içeren metabolik panel.
– Tam kan sayımı ile anemi veya enfeksiyon olasılığının tespiti.
Şayet yukarıdaki test ve tetkiklerde pozitif bir bulguya rastlanır ve aküt bir kalp sorunu üzerinde durulursa, anında müdahale etmek gerekecektir.
Peki kalbinizi korumak için ne yapmalısınız?
Sağlıklı beslenmek ve egzersiz her zaman önemli kalp koruyucu unsurlar olarak karşımıza çıkar. Ne yazık ki çoğu zaman hayatın içindeki koşuşturma ve telaşlarımızdan ötürü sağlıklı beslenemeyebilir ve yeterli miktarda egzersiz yapamayabiliriz. Bunları yapmak ne kadar önemli ise, vücudumuzu tanımak ve herhangi bir sorunu erken şekilde tespit etmek de oldukça önemlidir. Bunun için periyodik olarak tansiyonunuzun ölçülmesi, kan değerlerinize bakılması ve kolesterol açısından risklerinizin kontrol edilmesi hayat kurtarıcı niteliktedir.
Dr. Asiye Biryılmaz
Elite Hospital Acil Servis
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/