Diyalize Girmek için Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Diyaliz için fistül açılmasının önemi:
Kronik böbrek yetersizliği böbreklerin işlevini yapamamasından dolayı vücuttaki zararlı maddelerin idrar yoluyla atılamamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Kronik böbrek yetersizliğine şeker hastalığı (diyabet), yüksek tansiyon gibi birçok durum neden olabilmektedir. Börekler işlevini eskisi gibi yapamadığı zaman diyalize girmek kaçınılmaz olmaktadır. Temel amaç vücuttan kirli kanın çekilmesi ve diyaliz cihazı tarafından temizlendikten sonra tekrar dolaşıma verilmesidir.
Kronik böbrek yetersizliği hastalarının diyalize girmesi için kullanılan iki yöntem vardır. Diyalize başlayabilmek için bu iki temel yöntemden bir tanesi gerekmektedir.
1- Arterivenöz Fistül (AVF)
Arteriovenöz fistül; kısa süren bir operasyon ile yapılan ve temel olarak uygun çaptaki koldaki atardamar ve toplardamarı birbirine bağlanması ile gerçekleştirilmektedir.
2- Diyaliz kateteri (Kalıcı veya Geçici)
Kateter yönteminde ise boyun veya kasık damarları içerisine yerleştirilen plastik kanül kullanılmaktadır.
Düşük enfeksiyon riski ve daha uzun kullanım süresi olmasından dolayı diyaliz için ilk tercih arteriovenöz fistüldür. Diyaliz kateterin yabancı madde olmasından ve vücut dışında bir kısmının kalmasından dolayı enfeksiyon riski yüksek olup tedavisi zor ve hasta için yıpratıcı bir süreçtir. Çok acil durumlar ve damarların uygun çapta olmaması dışında diyaliz için kateter takılması en son tercih olmalıdır. Bu yüzden böbrek yetersizliği nedeni ile diyaliz planlanan ve halihazırda diyalize giren hastalara arteriovenöz fistül (AVF) açılması önerilmektedir.
Arteriovenöz fistül operasyonu 1.5-2 cm lik küçük kesilerle yapılmakta ve ortalama 60-90 dk arası sürmektedir. İşlem ameliyathane koşullarında yapılmakta ve hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Başarılı işlem sonrasında hastalar ortalama 2 ay içerisinde açılan fistül aracılığı ile diyalize girebilmektedir.
Her nekadar fistül işlemi hastalar için en sağlıklı yöntem olsada, böbrek yetersizliğine bağlı kan pıhtılaşmalarının yol açtığı fistül tıkanıklığı oluşabilmektedir. Böyle bir durumda kateter takılmadan önce mutlaka tekrardan uygun kol damarlarına fistül açılması önerilmektedir.
Dr. Hasan Ceyda
Kalp ve Damar Cerrahı
Randevu İçin Bize Ulaşın:
Telefon Hattı: 0392 444 3548 (ELIT)
İletişim Formu: https://www.elitenicosia.com/iletisim/